- blog culinar, chifteluțe și nu doar...

Salată de vară cu capșuni, macriș și mozzarella

16 Jun 2010 | Emma si Bogdan

Salata aceasta s-a născut într-o sâmbătă caldă de iunie, odată cu un drum la piaţă şi o poftă nebună de crudităţi crocante.

Am pornit după o salată de spanac, rucola şi căpşuni, dar după cum îmi explica o bătrână simpatică la piaţă, într-o română stâlcită, la spanac nu place cald. Iar rucola cu niciun chip nu s-a găsit.

Am luat tot ce ne-a făcut cu ochiul, selecţia finală am făcut-o doar înaintea bolului gol şi nerăbdător. Am amestecat cam 300gr. de căpşuni dulci şi foarte aromate tăiate în două cu o salată verde şi creaţă, ruptă bucăţele. Am rupt şi măcrişul (cam un pumn plin) cu mâna, să nu pierdem zeama acrişoară la tăierea cu cuţitul. Am tăiat bucăţele şi un calup de mozzarella (aprox. 200g) şi, foarte important, am adăugat un pumn de caju, pentru extra crănţăneală. Am fiert două ouă pe care le-am aruncat în construcţia din ce în ce mai colorată a salatei. Am adăugat câteva seminţe de chimen pentru aromă.

Într-un exces de zel, am adăugat şi zeama de la o jumătate de lămâie în loc de oţet, şi câteva linguriţe de ulei de măsline, ca salata să meargă ca unsă. Marea dilemă a salatei noastre a fost dacă să adăugăm roşiile olteneşti atent alese de la piaţă, ridichile şi castravetele. Am decis în unanimitate că ele ar intra în conflict de gelozie cu căpşunelele. În plus, e important ca o salată să fie cât mai variată, dar numărul ingredientelor trebuie să fie limitat, pentru ca fiecare să-şi păstreze personalitatea. Separat am prăjit câteva feliuţe de pulpă proaspătă de porcuşor pe care am condimentat-o bine cu sare, piper şi oregano. Am stropit-o cu câteva picături de ulei de măsline pentru suculenţă şi zeamă de lămâie pentru… fiţe.

A doua zi am avut oaspeţi de seamă la masă şi am mai preparat o porţie de salată. Sprâncenele ridicate s-au transformat în murmurături de aprobare, ceea ce mă face să cred că salata noastră de vară cu căpşuni, măcriş şi mozzarella e un real succes.

Ingrediente (pentru două persoane):

Text: Emma Mocan
Fotografii: Bogdan Stănescu

Poze cu Salată de vară cu capșuni, macriș și mozzarella


Vezi și alte rețete

comments powered by Disqus