- blog culinar, chifteluțe și nu doar...

Lasagna cu bechamel

15 Jan 2014 | Victor

Zilele trecute a dat (și) peste mine o răceală cruntă. Nu m-a lăsat să lucrez și m-a ținut în casă o parte bună din săptămână. Timpul nu a fost pierdut în zadar – a fost bun pentru a pune niște gânduri în ordine și, bineînțeles, pentru a da ceva la cuptor.

Voi începe cu lista de ingrediente de care am avut nevoie.

Pentru sosul bechamel:

Pentru sosul bolognese:

Sosul bolognese

Am topit untul în ulei de măsline, într-o oală mai adâncă și am adăugat toate legumele tăiate mărunt. Le-am ținut la foc pâna s-au înmuiat (nu le-am lăsat să se rumenească).

Am adăugat carnea tocată și am amestecat continuu până aceasta s-a rumenit (cam 5 minute).

Am turnat laptele, am mărit un pic focul și am lăsat la foc 10-15min (amestecând periodic) până acesta s-a îmbibat în carne. Am turnat vinul și am repetat procedura de mai devreme. Am adăugat pasta și sucul de roșii, jumătate de lingură de sare, piper negru. Am amestecat și am lăsat la foc mic cam 1 ora jumatate, amestecând la fiecare 20 minute.

Sosul bechamel

Ca să fie mai fin și mai aromat, am dat întrun clocot laptele împreună cu piper, firele de patrunjel, nucșoară, putină ceapă și foile de dafin. Am lăsat să se răcească complet.

Am strecurat laptele, pus peste el untul, un pic de sare, făină și am amestecat continuu… cât să fiarbă vreo 5 minute.

Sfat: oricând veți amesteca făină cu apă fierbine, veți obține boțuri. Ca să evitați treaba asta, asigurați-vă ca în compoziție ajunge și niște grăsime. Grăsimea împiedică formarea cocoloașelor de făină.

Am adus sosul la o consistență nu prea mare. Am avut nevoie să fie un pic mai “curgător” pentru că va mai scădea când îl dau în cuptor cu lasagna.

Primul strat din lasagna trebuie să fie cel cu carnea. Au urmat foile de lasagna (de data asta nu le-am pregătit eu ci le-am cumpărat – Barilla sunt bune), alt strat de bolognese, bechamel. Ultimul strat a fost bechamel. Dacă vă rămâne sos bolognese, îl puteți păstra la frigider și 3 zile – timp în care puteți alege să-l folosiți la paste bolognese, de exemplu :)

La cuptor 40 minute, 180 grade.

Când a fost gata, am razalit niște cașcaval deasupra și am mai lăsat la cuptor 5 minute.

Foarte bun! În rest a fost ca-n poze. Sănătate!

Poze cu Lasagna cu bechamel


Vezi și alte rețete

comments powered by Disqus