- blog culinar, chifteluțe și nu doar...

Cartofi copți și chifteluțe

12 Jul 2014 | Victor

Cartofi copți mai faini de-atât, nu mă țin minte să fi făcut :)

Am avut nevoie de:

Pe cartofi i-am curătat și i-am pus în apă clocotindă în care era deja o lingură de sare. I-am fiert cam 10 minute.

Am stropit o tavă cu ulei de măsline (rezultatul final se schimbă nițel dacă pui unt sau daca pui grăsime de gîscă) și am răsturnat cartofii fierbinți peste ea. Faptul că am fiert cartofii un pic înainte, i-a făcut să aibă partea exterioară poroasă. Fierbinți fiind, au absorbit cu spor din uleiul de măsline. I-am dat la cuptor pentru 30 de minute (180 grade).

Între timp am zis ca parc-ar merge ei, carofii, cu niște carne… pentru că imi place carnea, pentru că-i bună si pentru diversitate :) Ca să fie gata repede, carnea trebuia să ia formă de chifteluțe. Procedura de pregătire a chifteluțelor a fost fix ca în rețeta asta.

După jumătate de ceas de stat în cuptor, cartofii arătau ca și gata - aurii și frumoși. Ce le-am făcut în continuare, i-a dus la “nivelul următor”. Înțelegi? Următor!

Explic.

Am scos tava din cuptor și am aplicat oareșce presiune pe fiecare cartof (cu latul unei furculițe). Ușor, să nu-i distrug de tot.

Întrun bol, am stropit rozmarin proaspăt si vreo patru căței de usturoi (în coajă) cu oțet balsamic și ulei de măsline. Toată treaba din bol a mers peste cartofi. I-am dat înapoi în cuptor pentru încă 20 de minute.

Pentru că am turtit cartofii, s-a mărit suprafața de contact cu tava iar usturoiul, rozmarinul și oțetul balsamic (pe ăsta din urmă pune-l cu încredere, că se evaporă și ramande doar gustul bun) au dat caracter cartofilor. Deoarece am fiert cartofii înainte, a ajutat la obținerea exteriorului crocant și a interiorului nisipos.

Am făcut rapid și-un sos din cimbru, mentă, rozmarin, usturoiul copt, doi stropi de ulei și 3 linguri cu iaurt.

Au fost buni buni buni :) Am pus și niște poze mai jos.

Poze cu Cartofi copți și chifteluțe


Vezi și alte rețete

comments powered by Disqus